The poetics of space - Inspiration

'Is This The Poem I Promised You?'

In deze serie blogs wil ik de lezer meenemen in het proces naar het eindresultaat, de serie 'Is This The Poem I Promised You?' Een serie van 10 conceptuele kunstwerken waarin ‘thuis zijn’ centraal staat. In dit eerste deel mijn inspiratie voor deze serie.

 

The Poetics of Space

In mijn eerdere werk stond de mens altijd letterlijk centraal. Wie ben je echt, wanneer je je niet kunt verstoppen achter kleding of imago? In “Unfolding Ambiquity” ging ik op zoek naar de ware identiteit om op die manier de kern van het individu te bereiken. Hier versmolten mijn fascinatie voor menselijk gedrag en mijn passie voor kunst samen in een creatieve visie.

 

In mijn nieuwe serie 'Is This The Poem I Promised You?' ga ik een stap verder. Wanneer, en vooral, waar ben je compleet jezelf en bestaat zoiets eigenlijk wel?

De Franse filosoof Gaston Bachelard heeft in zijn werk The Poetics of Space onderzoek gedaan naar persoonlijke, emotionele ervaringen en reacties op de architectuur. Het huis, volgens Gaston Bachelard, is een lichaam van beelden dat de illusie van stabiliteit geeft. Is je ‘huis’ dan de plek waar je compleet jezelf bent? Waar je kunt doen en laten wat je wilt en waar alleen je eigen regels gelden?

In zijn onderzoek legt Bachelard speciale nadruk op de woonruimte en de verschillende kamers en de verschillende soorten meubels en elementen daarin. Alle kamers vormen een eenheid maar zijn complex doordat ze gemaakt worden door onze herinneringen en ervaringen. De verschillende elementen ervan wekken verschillende sensaties op. Een geopende kast is een onthulde wereld, lades zijn plaatsen van geheimen en met elke handeling en elk item openen we eindeloze dimensies van ons bestaan.

Met het concept achter 'Is This The Poem I Promised You?' maak ik gebruik van de theorie van Bachelard en de menselijke verbeeldingskracht als een opzichzelfstaand fenomeen. Door het maken van poëtische beelden van verschillende kamers, leeg en gevuld, daag ik de kijker uit. Wat zie jij? Kun je het karakter, de persoonlijkheid van de bewoner(s) terug zien in het interieur? Wat is er gebeurt? Hoe beïnvloed jij, met jouw ervaringen de kamer die je ziet en wat doet die kamer met jou?

Door steeds dezelfde ruimte als uitgangspunt te nemen maar steeds een andere setting en kleur te kiezen, onderzoek ik hoe de mens de omgeving beïnvloedt en andersom. Geen fysiek aanwezige mensen maar de invloed van de mens op de omgeving is wat ik zichtbaar wil maken. De mens beïnvloedt namelijk zijn omgeving, maar is het ook andersom? Ik laat het aan de kijker over om zijn eigen verhaal te verzinnen en een beeld te vormen van de bewoners die er wonen en wat zich in de ruimtes heeft afgespeeld.

 

De interieurs

Van te voren bedenk ik de verhalen over de bewoners die er wonen en ontwerp ik een interieur dat daarbij past. Als de set gebouwd is in mijn studio bedenk of ontdek ik hoe het licht grofweg moet staan en daarna ben ik een week en soms zelfs langer, elke dag bezig om elke streep licht te krijgen die ik wil. Daarin ga ik intuïtief te werk en dat is de kern van mijn creatieve proces. Het inkleuren van het decor met licht is de volgende stap in het proces.

Daarover meer in de volgende blog. Wil je op de hoogte blijven meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

October 13, 2021