Colorful People

Colorful People

In de serie Colorful People experimenteert Richard Westerhuis met gekleurd licht in verschillende kleuren. De kleur bepaalt de sfeer van de foto. Blauw doet koel en afstandelijk aan. Oranje en geel geven een gevoel van warmte. De kleuren roepen direct emoties bij de kijker op. Verbinden we deze emoties automatisch aan het model? Of kunnen we verder kijken dan kleur? Aan deze serie ging een lange voorbereiding vooraf. Gekleurd licht gedraagt zich anders, aldus Westerhuis. Hij besteedde veel tijd aan het experimenteren met verschillende kleurenfilters. Het gekleurde licht heeft immers niet alleen invloed op het model, maar ook op de omgeving.

Artist Statement

Welke invloed heeft kleur? Kleuren roepen bepaalde emoties en gevoelens bij mensen op: van vrolijkheid tot onrust, van kalmte tot energie. De associaties die we hebben bij kleur worden onder andere gevormd door onze cultuur (denk maar onze ‘oranjegekte’), ervaring, persoonlijke ervaring en kleurbeleving. Kleuren kunnen dienen als informatie, bijvoorbeeld bij een stoplicht of de rode en blauwe stip op de kraan. Daarnaast worden ze gebruikt om onze emoties en gedrag te beïnvloeden. In de marketing wordt hier handig gebruik van gemaakt. In de serie Colorful People experimenteert Richard Westerhuis met gekleurd licht. Hij gebruikt verschillende kleuren licht, van blauw tot roze. Het effect van de kleur van het licht wordt direct duidelijk. Die bepaalt de sfeer van de foto. Blauw doet koel en afstandelijk aan. Oranje en geel geven een gevoel van warmte. De kleuren roepen direct emoties bij de kijker op. Verbinden we deze emoties automatisch aan het model? Of kunnen we verder kijken dan kleur? Aan deze serie ging een lange voorbereiding vooraf. Gekleurd licht gedraagt zich anders, aldus Westerhuis. Hij besteedde veel tijd aan het experimenteren met verschillende kleurenfilters. Het gekleurde licht heeft immers niet alleen invloed op het model, maar ook op de omgeving.

Het onderzoeken en experimenteren is voor Westerhuis deel van het proces. Een onderdeel van het creëren waar hij van geniet en volledig in kan opgaan. Hij wil de techniek volledig onder de knie hebben, voor hij gaat fotograferen. Zodat hij zich tijdens de shoot alleen op het fotograferen hoeft te richten, en niet op de techniek. Zo legt hij de lat voor zichzelf telkens hoger. Westerhuis is leergierig, experimenteert graag en wil verschillende technieken tot in de puntjes beheersen. Zo kan hij daadwerkelijk schrijven (grafie) met het licht (foto). Het woord fotografie is gebaseerd op de Griekse woorden voor licht en schrijven.

Contact

Voor contact of meer informatie over mijn kunstwerken kunt u het contactformulier invullen. Er wordt dan spoedig contact met u opgenomen.