‘Is This The Poem I Promised You?’ Een intrigerende nieuwe reeks van fotograaf Richard Westerhuis

The ArtCouch | 8 december 2021 | Frederic De Meyer

Wat is de impact van de mens op zijn omgeving? Ik heb het niet zozeer over het milieu, maar de impact op zijn onmiddellijke ruimtelijke omgeving: zijn woonkamer. Kan je een persoon definiëren of herkennen door de manier waarop hij zijn woonkamer inricht? Of stel dat je de persoon niet kent, en hij of zij niet in beeld is, zou je je op basis van zijn woonruimte een idee kunnen vormen van de persoon die erin huist? In welke mate onthult een woonkamer een persoonlijkheid?

Het zijn intrigerende vragen.

 

De Nederlandse fotograaf Richard Westerhuis maakte een boeiende reeks over dit gegeven. Dezelfde ruimte, eerst leeg, dan geënsceneerd, maar steeds zonder personage. Al is de plek in het tweede beeld niet leeg. Het is duidelijk ‘bewoond’, er is steeds een aanwezigheid. Zonder personage.

“I challenge the viewer. What do you see? Can you see the character, the personality of the resident(s) in the interior? What happened? How do you, with your experiences, influence the room you see and what does that room do to you?“, schrijft Westerhuis. Beïnvloedt de kijker werkelijk wat er in het beeld gebeurt waar hij naar aan het kijken is? Onvermijdelijk gaat hij ermee aan de slag. Zijn fantasie wordt uitgenodigd vrijelijk zijn gang te gaan.

De beelden dwingen je echter in een oncomfortabele positie. Ze verplichten je tot het nemen van een standpunt. Als kijker beslis je in zekere mate of de bewoner in allerijl is vertrokken (die open deur!), of net in zijn getrouwe omgeving is teruggekeerd (is hij vergeten de deur dicht te doen?).

 

Het bevreemdend effect wordt versterkt door de kleurfilters, uiteraard, die elk een heel aparte sfeer oproepen, maar evengoed door de mysterieuze titel van de reeks, waar de fotograaf in het persbericht geen verdere uitleg aan geeft -en dat hoeft ook niet, laat je verbeelding maar de vrije loop: Is This The Poem I Promised You?

 

Originele artikel is hier te lezen.

December 8, 2021