-
Richard Westerhuis
Geboren in 1965 te Best, Nederland. Woont en werkt in Nederland en Spanje
Richard werd op jonge leeftijd door zijn vader meegenomen de donkere kamer in en raakte direct gefascineerd door het proces. Met name de wijze waarop fotografie één enkel moment van licht en kleur samenbrengt en hierdoor de werkelijkheid lijkt te veranderen. Deze ontdekking zette hem aan tot experimenteren waarbij zijn tegendraadse karakter een bepalende factor bleek voor zijn leerproces en uiteindelijke resultaat van zijn werk.
Zijn plannen om een kunstopleiding te volgen, werden doorkruist en 22 jaar succesvol ondernemerschap volgde. Gedreven door de hang naar onafhankelijkheid en autonomie creëerde hij voor zichzelf de vrijheid om zijn creatieve geest de ruimte te geven en op verschillende vlakken succesvol te excelleren. Fotograferen verdween in deze jaren naar de achtergrond, maar zijn liefde voor kunst bleef.
Een burn-out in 2014 bracht zijn aandacht terug naar fotografie Zijn manier om onbevangen zijn gevoel te volgen, zonder druk te experimenteren, verhalen te vertellen, vragen te stellen, een eigen wereld te creëren en daarmee aansprekende kunst foto’s te maken.
Niet gehinderd door de kaders van een opleiding heeft Richard door te kijken en te leren van grootmeesters, door zelf te doen, te ervaren, te werken met gevoel en intuïtie zijn oeuvre uitgebouwd. Als autodidact experimenteert hij sinds zijn eerste series met licht en techniek. Vanuit zijn vroegere fascinatie met het proces in de donkere kamer wil hij zo min mogelijk gebruik maken van digitale manipulatie. Het eindresultaat is wat de camera registreert. Door zijn motivatie om alle processen tot in detail te leren kennen, is zijn werk zowel geënsceneerd als intuïtief in het moment. De dramatiserende elementen als licht en perspectief geven zijn beelden hun verhalende kracht. Inmiddels heeft hij met zijn suggestieve en meeslepende series meerdere internationale prijzen gewonnen en verheugt hij zich in een groeiende belangstelling van internationale verzamelaars.
Gedreven door persoonlijke ervaringen gaan zijn thema's vaak over het kwetsbare menselijke bestaan en het gedrag in sociale interacties en affectieve relaties. Hij gelooft in de schoonheid om kwetsbaar en anders te zijn. Maar is dit laatste nog mogelijk in een wereld die wordt gedomineerd door kunstmatigheid? Met een interesse in psychologie onderzoekt Richard via fotografie welke rollen van individualisme en collectivisme onze sociale interacties en relaties beïnvloeden.
De interesse in de ambiguïteit van de menselijke identiteit vormt zijn persoonlijke basis, die altijd zichtbaar is in zijn werk. Zijn onderwerpen fotograferen is uiteindelijk ook een zoektocht naar zichzelf. -
Onderscheidende originaliteit
Observeren en experimenteren als een schilderOverspoeld als we worden door de dagelijkse stroom van beelden via de media worden we langzaamaan een beetje murw. De beelden die we op ons netvlies geworpen krijgen door televisiejournaals, kranten, glossy's, en sociale media zijn de laatste jaren enorm verbeterd in kwaliteit en daardoor steeds indringender geworden. En daar is het de media ook om te doen; een indruk achterlaten in het onderbewuste van de kijker. Angst aanjagen, onder druk zetten, of iemands mening proberen te beïnvloeden, daar gaat het om. Maar door het enorme bombardement aan gelijksoortige beelden overal om ons heen, lukt ze dat nauwelijks meer.
Als fotograaf houdt Richard Westerhuis zich niet zozeer met de kijker bezig, maar gaat veel meer zijn eigen weg. Hij ontwikkelt zelf ideeën over het medium fotografie en hoe dat ingezet zou kunnen worden. Daartoe zet hij zaken in scene, waarbij hij het experiment niet schuwt. Eigenlijk zoals een schilder kijkt en zoekt. Vandaar dat de foto's van Westerhuis wél op het netvlies van de kijker staan. Hun originaliteit is dermate onderscheidend, dat ze allerlei gevoelens bij ons oproepen: verbazing, bewondering, affectie en tederheid.
-
Is this the Poem I Promised You?
Nieuwe serie 2021Fotograaf Richard Westerhuis gaat duidelijk zijn eigen weg en richt zijn aandacht op de mens. Hoewel mensen in zijn nieuwe serie 'Is This The Poem I Promised You?' niet zichtbaar zijn, is het net als in zijn portretten: ‘what you see is what you get’. Alles wordt voor zijn camera geproduceerd en niet achteraf met behulp van een computerprogramma. Zijn fascinatie voor licht en kleur verschilt in het geheel niet van de Hollandse Meesters: in zijn werk experimenteert hij met puur licht en de toevoeging van gekleurd licht. In This is the Poem zijn mensen niet te zien. Het is duidelijk dat er een scène is die plotseling verlaten lijkt, met als gevolg dat alle objecten uiteindelijk ook verdwijnen. Hiermee kon je de kwetsbaarheid van de mens zien. Eerst verdwijnt de mens, dan uiteindelijk ook zijn aardse bezittingen.
-
Eerdere series
-
-
Colorful People
In de serie Colorful People experimenteert Richard Westerhuis met gekleurd licht in verschillende kleuren. De kleur bepaalt de sfeer van de foto. Kunnen we verder kijken dan kleur? -
Powerful Fragility
In Powerful Fragility plaatste Richard Westerhuis zijn modellen niet in bevallige poses; hij liet ze zelf een houding kiezen waarin ze zich veilig en geborgen voelen. Een houding die voor hun natuurlijk voelde, maar die tegelijkertijd ook krachtig en kwetsbaar oogt. -
Through the second skin
in Through The Second Skin maakt Richard Westerhuis ons pijnlijk duidelijk hoezeer we ons af dienen te schermen om te kunnen ontsnappen aan het bombardement aan informatie in onze samenleving om bij onszelf te kunnen blijven. -
Back Buttocks Stool
Back Buttocks Stool is een doorkruising van traditionele opvattingen over portretfotografie, want het gezicht ontbreekt. De serie roept ook vragen op over kwetsbaarheid. -
Rubber Identity
In Rubber Identity is het haar van de modellen bedekt met een vintage badmuts: een reliek uit een voorbije tijd met bloemen en noppen. Een tijd waarin vooruitgang en sociale bevrijding botsten met de eisen van geconformeerd gedrag, strenge maatschappelijke normen en traditie. -
Whanganui
In Whanganui onderzoekt Richard Westerhuis de kwetsbare relatie tussen mens en natuur. Ondanks het feit dat we het water hard nodig hebben voor ons voortbestaan, worden zeeën en rivieren almaar meer en meer vervuild door menselijk gedrag. -
Perpetual Stillness
In deze serie verkent Richard Westerhuis de grenzen tussen de traditionele portretkunst en de hedendaagse portretfotografie. De portretten zijn gemaakt in de traditionele vaderlandse traditie, maar dan wel met een originele hedendaagse twist.
-
-
UNFOLDING AMBIGUITY
Artist's Vision“Voor mij is kunstfotografie compromisloos subtiel, maar spreekt toch boekdelen. Het geeft de subjectieve intentie en visie weer van de kunstenaar die de foto maakt, in plaats van de objectieve waarheid. Foto is een medium om een boodschap over te brengen. Deze kan stil zijn, maar toch luid. Als kunstfotograaf is de beste manier om mijn boodschap over te brengen niet een enkele foto, maar een serie. Een hele serie rond één onderliggend thema zorgt ervoor dat de boodschap het krachtigst is. Consistentie is een geweldig hulpmiddel om overeenkomsten tussen werken te laten zien, en zo de ware intentie van de kunstenaar over te brengen.
Een centraal thema in mijn werk is UNFOLDING AMBIGUITY. Mijn fascinatie voor menselijk gedrag en mijn passie voor kunst zijn versmolten in deze creatieve visie, waarbij ik de mise en scene als mijn palet en de ambiguïteit van menselijk gedrag als mijn stem gebruik. Ik ben gedreven om het ongemak dat we tegenkomen te testen als we (moeten) laten zien wie we werkelijk zijn, als we oog in oog komen te staan met onze ware zelf. Ik streef ernaar om de sluier op te lichten tussen de aangenomen identiteit en het ware zelf. Dit leidt tot beelden waarin een bepaalde ontlading, een staat van vrijheid, centraal staat.
Het primaire doel van mijn conceptuele kunst is om dat moment van ontlading te vinden. Dat moment waarop een model de aangenomen identiteit loslaat, vastleggen met mijn camera. Dan registreer ik hun ware kwetsbaarheid en openheid. Deze staat van vrijheid, deze ontlading, is de hoofdrolspeler in mijn frame. Het is mijn heilige graal: het belangrijkste dat ik wil vastleggen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het registreren van echte kwetsbaarheid is buitengewoon bevredigend. "
Om dit te bereiken werk ik nauw samen met mijn modellen, en ben ik altijd op zoek naar het moment waarop ze klaar zijn om hun geprojecteerde zelfbeelden van zich af te werpen en te laten zien wie ze werkelijk zijn. Om deze staat van ontlading en bevrijding te bereiken, lok ik mijn modellen uit hun comfortzones met wat ik 'dramatiserende elementen' noem, waardoor een conflict ontstaat tussen de aangenomen identiteiten van de modellen en hun ware zelf. Een proces dat een continue stroom van onverwachte en mooie perspectieven biedt om vast te leggen."