About

 
Richard Westerhuis (1965) is een kunstfotograaf, kunstverzamelaar en ondernemer. Als kunstfotograaf produceert hij conceptuele portretten, in beperkte oplage. In zijn werk staat het thema UNFOLDING AMBIGUITY centraal.  

 

Op zijn veertiende begon Westerhuis met fotograferen. De donkere kamer van zijn vader vond hij fascinerend. Westerhuis maakte foto's van momenten die hem opvielen, zoals voeten op een trap. Later begon hij mensen te portretteren. Het analoog fotograferen bracht een element van verrassing met zich mee. Wat een fantastische foto leek, kon in de donkere kamer heel anders uitpakken. Dat maakte het ontwikkelen van een foto een magisch proces. Fotograferen deed hij tot zijn negentiende, daarna liet hij lange tijd de camera links liggen. Zijn plannen om een kunstopleiding te volgen, werden onderbroken toen het lot besloot dat hij een andere richting moest inslaan. De 22 jaar hierna richtte Westerhuis zich op het ondernemerschap. Gedreven door de hang naar onafhankelijkheid en autonomie creëerde hij een zeer succesvol zakenconglomeraat in Nederland. Ook investeerde hij succesvol in vastgoed en bedrijven. Voor Westerhuis was ondernemen een kunstvorm. Fotograferen verdween in deze jaren naar de achtergrond, maar zijn liefde voor kunst niet. Vanaf zijn 21ste begon Westerhuis met het verzamelen van hedendaagse kunst.  

 

Een burn-out in 2014 zorgde ervoor dat Westerhuis een pas op de plaats moest maken. Zijn onderneming was een succes, maar dat kwam met een prijs: hij was ver van zijn gevoel afgeraakt. Haptonomie bracht hem weer in contact met zijn emoties. Hij realiseerde zich dat zijn hart bij de fotografie lag en besloot opnieuw de camera op te pakken. Het fotograferen was voor hem een middel om tot zijn gevoel te komen. Een manier om te ontspannen, op te gaan in het moment, zonder afleidingen of druk. Om verhalen te vertellen, zijn eigen kunst te creëren.  

 

Sindsdien legt Westerhuis zich toe op zijn kunst. En op ook dit gebied behaalde hij al grote successen: zijn fotoseries zijn nationaal en internationaal tentoongesteld en vielen meermaals in de prijzen. In 2021 verschijnt het boek 'Richard Westerhuis - Unfolding Ambiguity', waarin zijn kunstenaarschap en verschillende fotoseries centraal staan en in context van de kunstgeschiedenis geplaatst worden. Op dit moment legt Richard Westerhuis zich toe op het maken van nieuwe fotokunst.